Galv's Menu Fade

Galv

Veteran
Veteran
Joined
Oct 1, 2012
Messages
1,185
Reaction score
1,134
First Language
English
Primarily Uses
N/A
Menu Fade - Version 1.1
RPG Maker MV Plugin
Galv
Introduction
I noticed there was no fade when going in/out of the menu in MV.


Features
Adds fade in and fade out to menu scenes when transitioning from and to the map.


How to Use
- Copy the "GALV_MenuFade.js" file into your project's /js/plugins/ folder.
- Activate plugin using the 'Plugin Manager'


Plugin
Get it here


Credit and Thanks
- Galv


Terms
Free to use in any RPG Maker MV project including commercial. Please credit "Galv". :)


Updates
2015-11-16 - Version 1.1 - Fixed a bug when continuing game wouldn't fade to black.
2015-11-14 - Version 1.0 - Release
 
Last edited:

Sol Rising

Veteran
Veteran
Joined
Oct 25, 2015
Messages
162
Reaction score
21
First Language
English
Nice! this even works with monster/item book plugins :D  opening from field.
 
Last edited by a moderator:

MikeMakes

Veteran
Veteran
Joined
Sep 30, 2015
Messages
163
Reaction score
41
First Language
English
Primarily Uses
Thanks, Galv. Does this apply to any menu scene that transitions from the field and uses the base window?
 
Last edited by a moderator:

Galv

Veteran
Veteran
Joined
Oct 1, 2012
Messages
1,185
Reaction score
1,134
First Language
English
Primarily Uses
N/A
It should work with any scene that uses Scene_MenuBase that is transitioned to via the map :)
 

Oscar92player

Veteran
Veteran
Joined
Jul 26, 2012
Messages
456
Reaction score
199
First Language
Spanish
Primarily Uses
RMMV
Galv, for some reason, the menu only fades when I close the menu, but no when I open it. I'm using a empty project without plugins.


Do I need to change something in the parameters?


P.D.: Eem... sorry about the necroposting, I've noticed it now.
 
Last edited by a moderator:

BloodletterQ

Chaotic Neutral Assassin
Veteran
Joined
Aug 15, 2012
Messages
1,466
Reaction score
1,067
First Language
English
Primarily Uses
N/A
Galv, for some reason, the menu only fades when I close the menu, but no when I open it. I'm using a empty project without plugins.


Do I need to change something in the parameters?


P.D.: Eem... sorry about the necroposting, I've noticed it now.
Do you have the Sync FPS plugin by Yanfly on? I turned it off for this plugin to function.
 

Oscar92player

Veteran
Veteran
Joined
Jul 26, 2012
Messages
456
Reaction score
199
First Language
Spanish
Primarily Uses
RMMV
Do you have the Sync FPS plugin by Yanfly on? I turned it off for this plugin to function.

I'm using a empty project without plugins.


Maybe the plugin needs an update to work with the new version of the engine, but I really don't know if this works in an older version. At least, the plugin don't work in 1.3.2/1.3.3 version of the Maker.
 

Galv

Veteran
Veteran
Joined
Oct 1, 2012
Messages
1,185
Reaction score
1,134
First Language
English
Primarily Uses
N/A
I have just tested in 1.3.2 and 1.3.3 and it works for me. Can you change the fade speed to 30 to test for me and see if the fade is working or if it's just happening too fast during the scene load?
 

Oscar92player

Veteran
Veteran
Joined
Jul 26, 2012
Messages
456
Reaction score
199
First Language
Spanish
Primarily Uses
RMMV
I have just tested in 1.3.2 and 1.3.3 and it works for me. Can you change the fade speed to 30 to test for me and see if the fade is working or if it's just happening too fast during the scene load?


That's it. It's like you said. The problem is, when you open the menu, the FPS drops (I don't know why) and the transition doesn't work fine, because it happens to fast to be viewed. When you close the menu, the transition works perfectly, and the FPS drops after that.
 

Galv

Veteran
Veteran
Joined
Oct 1, 2012
Messages
1,185
Reaction score
1,134
First Language
English
Primarily Uses
N/A
I will revisit this one when I have time and rewrite it to be more efficient.
 

Oscar92player

Veteran
Veteran
Joined
Jul 26, 2012
Messages
456
Reaction score
199
First Language
Spanish
Primarily Uses
RMMV
Galv, for some reason, the menu only fades when I close the menu, but no when I open it. I'm using a empty project without plugins.
Do I need to change something in the parameters?

P.D.: Eem... sorry about the necroposting, I've noticed it now.
That's it. It's like you said. The problem is, when you open the menu, the FPS drops (I don't know why) and the transition doesn't work fine, because it happens to fast to be viewed. When you close the menu, the transition works perfectly, and the FPS drops after that.
Sorry again for the necroposting.

Galv, did you check the bug about the fade in with the menu I've reported months ago? I would like to use this plugin without problems so I can emulate the same effects of VX and VX Ace, but the fade in effect is not working even with the newest versions of MV.

Could it be possible to fix this issue?
 

Galv

Veteran
Veteran
Joined
Oct 1, 2012
Messages
1,185
Reaction score
1,134
First Language
English
Primarily Uses
N/A
You said this happens for you with no other plugins.
What kind of specs does your computer have? As I said, it works fine for me so I cannot replicate the issue.
 

Oscar92player

Veteran
Veteran
Joined
Jul 26, 2012
Messages
456
Reaction score
199
First Language
Spanish
Primarily Uses
RMMV
You said this happens for you with no other plugins.
What kind of specs does your computer have? As I said, it works fine for me so I cannot replicate the issue.
These are the computer specs:

Processor:
  • AMD A10-5745M APU with Radeon(tm) HD Graphics
  • 2.1 GHz
  • 4 cores
Video Card:
  • AMD Radeon HD 8670M
  • 1.0 GB of Dedicated Memory
  • 1024 MB of Total Memory
  • Pixel Shader Version 5.0
  • Vertex Shader Version 5.0
Video Card #2:
  • AMD Radeon HD 8610G + HD 8670M Dual Graphics
  • 3.0 GB of Dedicated Memory
  • 4.0 GB of Total Memory
  • Pixel Shader Version 5.0
  • Vertex Shader Version 5.0
RAM:
  • 8.0 GB
OS:
  • Windows 10 Home (64-bit) Build 1703 (a.k.a. Creators Update)
Also, I would like to mention that this issue is partially fixed if, in a project with your plugin, you add "YEP FPS Synch Option". If you turn OFF the Synch option in the options menu, the fade in will work at the beginning, but after a few minutes of playing it will start to fail again, so the main menu will appear suddenly again, without the effect.

I think this can be related in the way MV draws the windows, because it is producing an horrible frame drop, that seems to be the cause of this issue.
 

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)

Latest Threads

Latest Posts

Latest Profile Posts

buinguyenhoangtho wrote on fizzly's profile.
Hello @fizzly, i would like to use your asset/ resource for my project ( is maybe commercial ). May i have your permission? Thanks you !
Working on breaking the limits of RPGMaker! :cool:
I have 470+ hours on RMMV but have only made a demo game, is this normal? :kaoswt: (I lose motivation a lot plus I use a 32gb laptop, so..)
I like Iron Maiden.
Benku wrote on Magnus0808's profile.
Hey man you helped me out a long time ago with a plugin i was wondering if you can help me out one more time since its literally the last thing i need help with if not is cool but id figured id ask you one more soild.

Forum statistics

Threads
95,427
Messages
929,082
Members
125,659
Latest member
AphoticAmaranth
Top